Sałatka z truskawkami szparagami i cukinią

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią

Sezon na truskawki i szparagi w pełni. Te składniki tworzą doskonały duet, a nawet trio z innym…cukinią! Chcecie sprawdzić? Do dzieła!

Letnia sałatka – co Ci będzie potrzebne:

  • przyprawa pikantna do grilla,
  • 6 białych szparagów,
  • 6 zielonych szparagów,
  • cukinia,
  • 6 świeżych truskawek,
  • 100 g sera mozzarella kulki,
  • 3 garście rukoli,
  • pęczek kolendry świeżej,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżeczki wody,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią – sposób przygotowania

1.Oczyść szparagi (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.

2. Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr dla smaku i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.

3. Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.
W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.

Przepis przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

fot. floatingkitchen.net