Przygotowuj─ůc menu bez mi─Ösa, warto pomy┼Ťle─ç o ┼Ťniadaniu. To najwa┼╝niejszy posi┼éek dnia, wi─Öc musi on zapewni─ç nam du┼╝o energii i si┼é. O ile wiele z nas uwielbia zacz─ů─ç dzie┼ä w towarzystwie mi─Ösnego rarytasu goszcz─ůcego na talerzu , o tyle ┼Ťniadanie w wersji wege mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ bardzo smaczne, po┼╝ywne i przede wszystkim ÔÇô zdrowe.

Dania bez mi─Ösa s─ů zdrowe i smaczne

Jak mawiaj─ů wegetarianie, brak mi─Ösa nie jest jedynie zmian─ů codziennego menu, ale przede wszystkim stylem ┼╝ycia. To wyj─ůtkowa idea z d┼éugoletni─ů histori─ů, kt├│ra rozwin─Ö┼éa si─Ö na obszarze wsp├│┼éczesnych Indii, ju┼╝ w drugim tysi─ůcleciu przed nasz─ů er─ů. Na przestrzeni lat zyska┼éa wielu zwolennik├│w, wybieraj─ůcych diet─Ö bezmi─Ösn─ů z r├│┼╝nych wzgl─Öd├│w: etycznych, religijnych czy ekonomicznych. Jednym z najbardziej znanych wegetarian by┼é Leonardo da Vinci, kt├│ry rozkocha┼é si─Ö w warzywnych potrawach. Dzi┼Ť wegetarianizm ma coraz wi─Öksz─ů liczb─Ö mi┼éo┼Ťnik├│w, kreuj─ůcych niezwyk┼ée potrawy, o wyrafinowanym smaku i bogatym aromacie.

Wegetarianie znaj─ů wiele sposob├│w na zast─ůpienie mi─Ösa w diecie. Jednym z nich s─ů warzywa str─ůczkowe, a szczeg├│lnie soczewica, kt├│ra jest wyj─ůtkowo uniwersalnym sk┼éadnikiem, cechuj─ůcym si─Ö oryginaln─ů konsystencj─ů i neutralnym smakiem. Dzi─Öki temu ┼éatwo mo┼╝na j─ů doprawi─ç tak, aby przypomina┼éa soczystego steka, czy wspomnian─ů wcze┼Ťniej piecze┼ä. Szukaj─ůc ciekawej inspiracji na bezmi─Ösny obiad, wykorzystajcie ten produkt. Mo┼╝ecie przyrz─ůdzi─ç z niego dania nawi─ůzuj─ůce do tradycyjnej kuchni polskiej, a tak┼╝e wybra─ç si─Ö w kulinarn─ů wycieczk─Ö po orientalnych zak─ůtkach ┼Ťwiata, bowiem soczewica jest ch─Ötnie dodawana do wielu egzotycznych przepis├│w.

Wegetaria┼äskie ┼Ťniadanie ÔÇô warzywna frittata z oscypkiem krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut

Ilo┼Ť─ç os├│b: 4

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa pe┼énoziarnistego,
  • 20 g margaryny do smarowania,
  • 5 pieczarek,
  • p├│┼é czerwonej papryki,
  • p├│┼é cukinii,
  • 1 bia┼éa cebula,
  • 1 z─ůbek czosnku,
  • 20 g oscypka,
  • gar┼Ť─ç rukoli,
  • 3 jajka,
  • 1 ┼éy┼╝ka ┼Ťmietany,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego,
  • 4 ceramiczne foremki (ramekiny).

Spos├│b przygotowania:

  1. Pokr├│j w ─çwiartki pieczarki, papryk─Ö oraz cebul─Ö. Cukini─Ö pokr├│j w kosteczk─Ö, a czosnek posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na gor─ůcej patelni roztop margaryn─Ö i przesma┼╝ na niej cebul─Ö i czosnek. Nast─Öpnie wrzu─ç papryk─Ö, pieczarki oraz cukini─Ö. Wszystko sma┼╝ przez chwil─Ö, dopraw do smaku i odstaw do wystygni─Öcia.
  3. Wytnij z chleba cztery k├│┼éka o ┼Ťrednicy takiej samej, jak u przygotowanych ceramicznych foremkach i zapiecz je lekko w piekarniku. Gotowe okr─ůg┼ée kromki umie┼Ť─ç w naczyniach i do ka┼╝dego na┼é├│┼╝ porcj─Ö rukoli.
  4. Roztrzep jajka, wlej ┼Ťmietan─Ö, wrzu─ç przesma┼╝one warzywa oraz starty ser.
  5. Wszystko dopraw do smaku i rozdziel do osobnych naczy┼ä do ┬ż ich wysoko┼Ťci. Foremki umie┼Ť─ç w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecz przez 5-7 minut, a┼╝ jajka si─Ö zetn─ů. Danie serwuj na ciep┼éo.

Artykuł powstał na podstawie mat. pras marki Knorr

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Cztery przepisy na po┼╝ywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa ┼╝o┼é─ůdka jak po┼╝ywna zupa. Warto j─ů je┼Ť─ç ju┼╝ na ┼Ťniadanie, bo pobudza…