Przygotowuj膮c menu bez mi臋sa, warto pomy艣le膰 o 艣niadaniu. To najwa偶niejszy posi艂ek dnia, wi臋c musi on zapewni膰 nam du偶o energii i si艂. O ile wiele z nas uwielbia zacz膮膰 dzie艅 w towarzystwie mi臋snego rarytasu goszcz膮cego na talerzu , o tyle 艣niadanie w wersji wege mo偶e by膰 r贸wnie偶 bardzo smaczne, po偶ywne i przede wszystkim – zdrowe.

Dania bez mi臋sa s膮 zdrowe i smaczne

Jak mawiaj膮 wegetarianie, brak mi臋sa nie jest jedynie zmian膮 codziennego menu, ale przede wszystkim stylem 偶ycia. To wyj膮tkowa idea z d艂ugoletni膮 histori膮, kt贸ra rozwin臋艂a si臋 na obszarze wsp贸艂czesnych Indii, ju偶 w drugim tysi膮cleciu przed nasz膮 er膮. Na przestrzeni lat zyska艂a wielu zwolennik贸w, wybieraj膮cych diet臋 bezmi臋sn膮 z r贸偶nych wzgl臋d贸w: etycznych, religijnych czy ekonomicznych. Jednym z najbardziej znanych wegetarian by艂 Leonardo da Vinci, kt贸ry rozkocha艂 si臋 w warzywnych potrawach. Dzi艣 wegetarianizm ma coraz wi臋ksz膮 liczb臋 mi艂o艣nik贸w, kreuj膮cych niezwyk艂e potrawy, o wyrafinowanym smaku i bogatym aromacie.

Wegetarianie znaj膮 wiele sposob贸w na zast膮pienie mi臋sa w diecie. Jednym z nich s膮 warzywa str膮czkowe, a szczeg贸lnie soczewica, kt贸ra jest wyj膮tkowo uniwersalnym sk艂adnikiem, cechuj膮cym si臋 oryginaln膮 konsystencj膮 i neutralnym smakiem. Dzi臋ki temu 艂atwo mo偶na j膮 doprawi膰 tak, aby przypomina艂a soczystego steka, czy wspomnian膮 wcze艣niej piecze艅. Szukaj膮c ciekawej inspiracji na bezmi臋sny obiad, wykorzystajcie ten produkt. Mo偶ecie przyrz膮dzi膰 z niego dania nawi膮zuj膮ce do tradycyjnej kuchni polskiej, a tak偶e wybra膰 si臋 w kulinarn膮 wycieczk臋 po orientalnych zak膮tkach 艣wiata, bowiem soczewica jest ch臋tnie dodawana do wielu egzotycznych przepis贸w.

Wegetaria艅skie 艣niadanie – warzywna frittata z oscypkiem krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut

Ilo艣膰 os贸b: 4

Sk艂adniki:

  • 4 kromki pieczywa pe艂noziarnistego,
  • 20 g margaryny do smarowania,
  • 5 pieczarek,
  • p贸艂 czerwonej papryki,
  • p贸艂 cukinii,
  • 1 bia艂a cebula,
  • 1 z膮bek czosnku,
  • 20 g oscypka,
  • gar艣膰 rukoli,
  • 3 jajka,
  • 1 艂y偶ka 艣mietany,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego,
  • 4 ceramiczne foremki (ramekiny).

Spos贸b przygotowania:

  1. Pokr贸j w 膰wiartki pieczarki, papryk臋 oraz cebul臋. Cukini臋 pokr贸j w kosteczk臋, a czosnek posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na gor膮cej patelni roztop margaryn臋 i przesma偶 na niej cebul臋 i czosnek. Nast臋pnie wrzu膰 papryk臋, pieczarki oraz cukini臋. Wszystko sma偶 przez chwil臋, dopraw do smaku i odstaw do wystygni臋cia.
  3. Wytnij z chleba cztery k贸艂ka o 艣rednicy takiej samej, jak u przygotowanych ceramicznych foremkach i zapiecz je lekko w piekarniku. Gotowe okr膮g艂e kromki umie艣膰 w naczyniach i do ka偶dego na艂贸偶 porcj臋 rukoli.
  4. Roztrzep jajka, wlej 艣mietan臋, wrzu膰 przesma偶one warzywa oraz starty ser.
  5. Wszystko dopraw do smaku i rozdziel do osobnych naczy艅 do 戮 ich wysoko艣ci. Foremki umie艣膰 w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecz przez 5-7 minut, a偶 jajka si臋 zetn膮. Danie serwuj na ciep艂o.

Artyku艂 powsta艂 na podstawie mat. pras marki Knorr

Dodaj komentarz

Zobacz tak偶e

5 fit przepis贸w na szybkie i zdrowe 艣niadanie

Chcesz schudn膮膰? A mo偶e chcesz zmieni膰 co艣 w swojej diecie, bo nudzi Ci臋 jedzenie w k贸艂ko …