Hiszpania to feria barw i pysznych da艅. Kto raz pr贸bowa艂 tamtejszych specja艂贸w, ten na pewno b臋dzie chcia艂 do nich wr贸ci膰. Poczuj wi臋c odrobin臋 P贸艂wyspu Iberyjskiego na swoim talerzu.

Do przygotowania sa艂atki u偶yjesz m.in. migda艂贸w. Dowiedz si臋, dlaczego warto je je艣膰.

Migda艂y – jedz, gdy masz du偶o stresu

Migda艂y od dawna s膮 cenione ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze. Opr贸cz tego, 偶e stanowi膮 r贸d艂o bia艂ka, t艂uszczu, w臋glowodan贸w oraz b艂onnika, kryj膮 w sobie spore pok艂ady witamin tj. tiamina, ryboflawina, nicyna, wit. B6, kwas foliowy, wit. E i A. To jednak nie koniec, znajdziesz bowiem tak偶e w ich sk艂adzie wiele minera艂贸w, a w艣r贸d nich wap艅, 偶elazo, magnez, fosfor, potas, s贸d oraz cynk.

Po migda艂y mo偶esz si臋gn膮膰 podczas ci膮偶y. To w艂a艣nie wtedy najcz臋艣ciej pojawiaj膮 si臋 md艂o艣ci i zgaga (a te skutecznie je niweluj膮). Ponadto warto o nich pami臋ta膰 w stresuj膮cych sytuacjach, b膮d藕 gdy borykamy si臋 z uci膮偶liw膮 cukrzyc膮.

Pomara艅czowa Hiszpania – przepis na pyszn膮 sa艂atk臋

Index Foood

Sk艂adniki (2 porcje) :

  • 2 gar艣ci mixu sa艂at
  • 15-20 plasterk贸w chorizo
  • 2 pomara艅cze
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1/3 szklanki migda艂贸w
  • 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
  • 8-10 czarnych oliwek

Dressing:

  • 4-5 艂y偶ek oliwy z oliwek
  • 1 艂y偶ka octu jab艂kowego
  • 1 艂y偶ka soku z pomara艅czy
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka musztardy
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka cukru trzcinowego
  • s贸l, 艣wie偶o mielony pieprz

Spos贸b przygotowania:

1. Przeci艣nij czosnek przez prask臋. Nast臋pnie umie艣膰 go wraz z pozosta艂ymi sk艂adnikami potrzebnymi do przygotowania dressingu w s艂oiczku lub hakerze. Przykryj je, potrz膮艣nij energiczne do momentu, a偶 uzyskasz kremowy sos.

2. Wy艂贸偶 migda艂y na blaszk臋 i wymieszaj je z 1 艂y偶k膮 oliwy. Wstaw je potem na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (grzanie g贸ra-d贸艂). Po wyj臋ciu posyp je sol膮, wymieszaj i odstaw do momentu, a偶 wystyg膮. Gdy tak si臋 stanie posiekaj je wzd艂u偶 na niezbyt d艂ugie kawa艂ki.

3. Pokr贸j chorizo na plasterki o grubo艣ci ok 3 mm, a nast臋pnie wy艂贸偶 je na rozg偶an膮 patelni臋. Sma偶 z obu stron do momentu, a偶 kie艂baska stanie si臋 chrupi膮ca. Powinno Ci to zaj膮膰 ok. 3-5 minut. Potem wy艂贸偶 j膮 na papierowy r臋cznik i ods膮cz z nadmiaru t艂uszczu.

4. Filetujemy pomara艅cze i odcinamy plastry z obydwu ko艅c贸w. 艢cinamy potem sk贸rk臋 oraz bia艂y mi膮偶sz tak, aby z g贸ry na d贸艂 zachowa膰 kszta艂t owocu. Nast臋pnie wykrywamy ostrym no偶em jego cz膮stki spomi臋dzy bia艂ych b艂onek.

5. Pokr贸j oliwki na plasterki.

6. Ods膮cz kulki mozzarelli z zalewy i osuszam r臋cznikiem papierowym.

7. Na talerzach/p贸艂misku rozk艂adamy mix sa艂at, uk艂adamy cz膮stki pomara艅czy oraz plasterki chorizo. Ca艂o艣膰 polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migda艂ami, plasterkami oliwek, a na samym ko艅cu uk艂adamy kulki mozzarelli.

Smacznego!

Przepis przygotowany przez Index Foood przy wsp贸艂pracy z blogiem justasalad.pl

fot.聽Index Foood

Jeden komentarz

  1. adusia

    wygl膮da pysznie i uwielbiam takie smaki 馃榾

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

5 fit przepis贸w na szybkie i zdrowe 艣niadanie

Lato ju偶 za rogiem,聽a ty chcesz schudn膮膰? A mo偶e chcesz zmieni膰 co艣 w swojej diecie, bo nu…