Pomarańczowa Hiszpania – przepis na sałatkę skąpaną w słońcu

Hiszpania to feria barw i pysznych dań. Kto raz próbował tamtejszych specjałów, ten na pewno będzie chciał do nich wrócić. Poczuj więc odrobinę Półwyspu Iberyjskiego na swoim talerzu.

Do przygotowania sałatki użyjesz m.in. migdałów. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść.

Migdały – jedz, gdy masz dużo stresu

Migdały od dawna są cenione ze względu na swoje właściwości odżywcze. Oprócz tego, że stanowią ródło białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika, kryją w sobie spore pokłady witamin tj. tiamina, ryboflawina, nicyna, wit. B6, kwas foliowy, wit. E i A. To jednak nie koniec, znajdziesz bowiem także w ich składzie wiele minerałów, a wśród nich wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Po migdały możesz sięgnąć podczas ciąży. To właśnie wtedy najczęściej pojawiają się mdłości i zgaga (a te skutecznie je niwelują). Ponadto warto o nich pamiętać w stresujących sytuacjach, bądź gdy borykamy się z uciążliwą cukrzycą.

Pomarańczowa Hiszpania – przepis na pyszną sałatkę

Index Foood

Składniki (2 porcje) :

  • 2 garści mixu sałat
  • 15-20 plasterków chorizo
  • 2 pomarańcze
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8-10 czarnych oliwek

Dressing:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przeciśnij czosnek przez praskę. Następnie umieść go wraz z pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania dressingu w słoiczku lub hakerze. Przykryj je, potrząśnij energiczne do momentu, aż uzyskasz kremowy sos.

2. Wyłóż migdały na blaszkę i wymieszaj je z 1 łyżką oliwy. Wstaw je potem na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu posyp je solą, wymieszaj i odstaw do momentu, aż wystygą. Gdy tak się stanie posiekaj je wzdłuż na niezbyt długie kawałki.

3. Pokrój chorizo na plasterki o grubości ok 3 mm, a następnie wyłóż je na rozgżaną patelnię. Smaż z obu stron do momentu, aż kiełbaska stanie się chrupiąca. Powinno Ci to zająć ok. 3-5 minut. Potem wyłóż ją na papierowy ręcznik i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

4. Filetujemy pomarańcze i odcinamy plastry z obydwu końców. Ścinamy potem skórkę oraz biały miąższ tak, aby z góry na dół zachować kształt owocu. Następnie wykrywamy ostrym nożem jego cząstki spomiędzy białych błonek.

5. Pokrój oliwki na plasterki.

6. Odsącz kulki mozzarelli z zalewy i osuszam ręcznikiem papierowym.

7. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.

Smacznego!

Przepis przygotowany przez Index Foood przy współpracy z blogiem justasalad.pl

fot. Index Foood