Szasz艂yki z paluszkami surimi i sa艂atk膮 na ciep艂o, to pyszna propozycja na karnawa艂owe przyj臋cie. Przekonaj si臋 sama o tym, jak 艂atwo j膮 przygotowa膰.

Sk艂adniki:

  • 250 g paluszk贸w surimi,
  • 1 pier艣 z kurczaka (ok. 300 g),
  • 1 艣rednia cukinia,
  • ma艂e pomidorki (ok. 250 g),
  • 700 g ugotowanych ziemniak贸w (w mundurkach),
  • 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente,
  • kilka moreli, fig,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 100 g sera z niebiesk膮 ple艣ni膮,
  • gar艣膰 orzech贸w w艂oskich,
  • 3 艂y偶ki bu艂ki tartej,
  • zio艂a prowansalskie,
  • s贸l, pieprz.

Sk艂adniki na cytrynowy dressing:

  • 4 艂y偶ki oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • 艣wie偶a bazylia,
  • s贸l, pieprz.

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, oczy艣膰 z b艂on, pokr贸j w kostk臋. Dopraw sol膮, pieprzem, zio艂ami prowansalskimi
i 艂y偶k膮 oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2. Cukinie pokr贸j w kostk臋.,

3. Paluszki surimi pokr贸j w ok. 2 cm kawa艂ki.

4. Owoce pokr贸j w grubsze kawa艂ki.

5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukini臋, owoce, kurczaka na patyczki do szasz艂yk贸w. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.

6. Ziemniaki obierz ze sk贸rki, pokr贸j. Fasolk臋 pokr贸j. Rozgrzej 4 艂y偶ki oliwy, prze艂贸偶 ziemniaki, sma偶 kilka minut cz臋sto mieszaj膮c. Dodaj fasolk臋 i sma偶 3鈥4 minuty mieszaj膮c. Na koniec dodaj bu艂k臋 tart膮, s贸l, pieprz. Mieszaj膮c zarumie艅 ca艂o艣膰.

7. Szasz艂yki podawaj z ziemniaczan膮 sa艂atk膮, porcj膮 szpinaku, sera oraz orzech贸w.

8. Ca艂o艣膰 skrop dresingiem. Sk贸rk臋 z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Po艂膮cz oliw臋 ze sk贸rk膮, sokiem z cytryny, sol膮, pieprzem, bazyli膮. Wymieszaj. Polej danie tu偶 przed podaniem.

na podstawie mat. prasowych

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Kulinarne trendy 2018 roku

Czy zamiast cukru u偶y艂aby艣 grzyb贸w? A mo偶e napijesz si臋 bulionu z herbaty lub zjesz w臋dzon…