paluszki surimi

Karnawał na talerzu: szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło, to pyszna propozycja na karnawałowe przyjęcie. Przekonaj się sama o tym, jak łatwo ją przygotować.

Składniki:

  • 250 g paluszków surimi,
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g),
  • 1 średnia cukinia,
  • małe pomidorki (ok. 250 g),
  • 700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach),
  • 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente,
  • kilka moreli, fig,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Składniki na cytrynowy dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2. Cukinie pokrój w kostkę.,

3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.

4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.

5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.

6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.

7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.

8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.

na podstawie mat. prasowych