Szasz艂yki z paluszkami surimi i sa艂atk膮 na ciep艂o, to pyszna propozycja na karnawa艂owe przyj臋cie. Przekonaj si臋 sama o tym, jak 艂atwo j膮 przygotowa膰.

Sk艂adniki:

  • 250 g paluszk贸w surimi,
  • 1 pier艣 z kurczaka (ok. 300 g),
  • 1 艣rednia cukinia,
  • ma艂e pomidorki (ok. 250 g),
  • 700 g ugotowanych ziemniak贸w (w mundurkach),
  • 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente,
  • kilka moreli, fig,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 100 g sera z niebiesk膮 ple艣ni膮,
  • gar艣膰 orzech贸w w艂oskich,
  • 3 艂y偶ki bu艂ki tartej,
  • zio艂a prowansalskie,
  • s贸l, pieprz.

Sk艂adniki na cytrynowy dressing:

  • 4 艂y偶ki oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • 艣wie偶a bazylia,
  • s贸l, pieprz.

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, oczy艣膰 z b艂on, pokr贸j w kostk臋. Dopraw sol膮, pieprzem, zio艂ami prowansalskimi
i 艂y偶k膮 oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2. Cukinie pokr贸j w kostk臋.,

3. Paluszki surimi pokr贸j w ok. 2 cm kawa艂ki.

4. Owoce pokr贸j w grubsze kawa艂ki.

5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukini臋, owoce, kurczaka na patyczki do szasz艂yk贸w. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.

6. Ziemniaki obierz ze sk贸rki, pokr贸j. Fasolk臋 pokr贸j. Rozgrzej 4 艂y偶ki oliwy, prze艂贸偶 ziemniaki, sma偶 kilka minut cz臋sto mieszaj膮c. Dodaj fasolk臋 i sma偶 3鈥4 minuty mieszaj膮c. Na koniec dodaj bu艂k臋 tart膮, s贸l, pieprz. Mieszaj膮c zarumie艅 ca艂o艣膰.

7. Szasz艂yki podawaj z ziemniaczan膮 sa艂atk膮, porcj膮 szpinaku, sera oraz orzech贸w.

8. Ca艂o艣膰 skrop dresingiem. Sk贸rk臋 z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Po艂膮cz oliw臋 ze sk贸rk膮, sokiem z cytryny, sol膮, pieprzem, bazyli膮. Wymieszaj. Polej danie tu偶 przed podaniem.

na podstawie mat. prasowych

2 komentarze

  1. olpa

    pyszna przek膮ska 馃榾

    Odpowiedz

  2. nerwka

    ch臋tnie wykorzystam ten przepis na spotkanie ze znajomymi 馃榾

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Bezglutenowa tarta ze szparagami

Lubicie szparagi? Sezon na nie ju偶 wystartowa艂. To warzywa bardzo po偶ywne i zdrowe, a tak偶…