Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso to przepis na pyszne i sycące danie. Sprawdźcie, jak w prosty sposób je przygotować.

Potrzebujesz:

• 16 sznycli z indyka,
• 32 plastry boczku wędzonego,
• ok. 200 g moreli suszonych,
• 4–5 dużych ząbków czosnku,
• 4 ostre papryczki (opcjonalnie),
• 250 ml wina białego wytrawnego,
• 1 łyżkę masła,
• olej,
• sól, pieprz.

Składniki na sałatkę:

• mix sałat,
• sałata lodowa, papryka, marchewka,
• składniki na dresing: orzechy piniowe, miód, musztarda, olej, sól, pieprz, czosnek.

roladki z indyka z bekonemWykonanie:

1. Sznycle z indyka rozbijamy między dwoma arkuszami folii.
2. Czosnek obieramy, ścieramy. Nacieramy nim roladki, które także solimy i pieprzymy.
3. Morele kroimy w wąskie paseczki.
4. Nakładamy porcję moreli na płat indyka i zawijamy. Owijamy 1 plastrem bekonu, a następnie kolejnym tak, aby zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
5. Rozgrzewamy 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiekamy ze wszystkich stron roladki.
6. Dodajemy pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcemy, aby danie było pikantne). Całość zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.
7. Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, dodajemy oliwę, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
8. Przygotowujemy dresing. 2 łyżki musztardy (np. rosyjską), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 5–7 łyżek). Całość dokładnie mieszamy na jednolitą emulsję.
9. Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.
10. Jako dodatek możemy przygotować np. gnocchi, ziemniaki lub kopytka.

Smacznego!

na podstawie mat. prasowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Kulinarne trendy 2018 roku

Czy zamiast cukru użyłabyś grzybów? A może napijesz się bulionu z herbaty lub zjesz wędzon…