Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso to przepis na pyszne i sycące danie. Sprawdźcie, jak w prosty sposób je przygotować.

Potrzebujesz:

• 16 sznycli z indyka,
• 32 plastry boczku wędzonego,
• ok. 200 g moreli suszonych,
• 4–5 dużych ząbków czosnku,
• 4 ostre papryczki (opcjonalnie),
• 250 ml wina białego wytrawnego,
• 1 łyżkę masła,
• olej,
• sól, pieprz.

Składniki na sałatkę:

• mix sałat,
• sałata lodowa, papryka, marchewka,
• składniki na dresing: orzechy piniowe, miód, musztarda, olej, sól, pieprz, czosnek.

roladki z indyka z bekonemWykonanie:

1. Sznycle z indyka rozbijamy między dwoma arkuszami folii.
2. Czosnek obieramy, ścieramy. Nacieramy nim roladki, które także solimy i pieprzymy.
3. Morele kroimy w wąskie paseczki.
4. Nakładamy porcję moreli na płat indyka i zawijamy. Owijamy 1 plastrem bekonu, a następnie kolejnym tak, aby zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
5. Rozgrzewamy 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiekamy ze wszystkich stron roladki.
6. Dodajemy pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcemy, aby danie było pikantne). Całość zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.
7. Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, dodajemy oliwę, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
8. Przygotowujemy dresing. 2 łyżki musztardy (np. rosyjską), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 5–7 łyżek). Całość dokładnie mieszamy na jednolitą emulsję.
9. Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.
10. Jako dodatek możemy przygotować np. gnocchi, ziemniaki lub kopytka.

Smacznego!

na podstawie mat. prasowych

Jeden komentarz

  1. paula

    wyglądają pysznie 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Pomarańczowa Hiszpania – przepis na sałatkę skąpaną w słońcu

Hiszpania to feria barw i pysznych dań. Kto raz próbował tamtejszych specjałów, ten na pew…