Ry偶 do risotto po艂膮czony z owocami morza, to propozycja na pyszny i warto艣ciowy posi艂ek. Zaskocz swoich go艣ci podczas karnawa艂owej imprezy i zaserwuj im ten festiwal smak贸w oraz aromat贸w.聽

Potrzebujesz:

路 350 g mieszanki owoc贸w morza (lub opcjonalnie te, kt贸re lubisz),

路 200 g ry偶u do risotto,

路 2 szklanki bulionu,

路 4 艂y偶ki mas艂a,

路 3 艂y偶ki posiekanej cebuli,

路 2-3 z膮bki czosnku,

路 2 艂y偶ki tartego parmezanu,

路 sok z cytryny,

路 s贸l, pieprz,

路 natka pietruszki.

Wykonanie:

3 艂y偶ki mas艂a rozgrza膰 w du偶ym rondlu, doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 i podsma偶a膰 a偶 si臋 zeszkli. Doda膰 ry偶 do risotto marki Halina i miesza膰 do wch艂oni臋cia si臋 t艂uszczu. Nast臋pnie dodawa膰 stopniowo bulion, mieszaj膮c a偶 ka偶da jego porcja zostanie wch艂oni臋ta. Ca艂o艣膰 gotowa膰 przez ok. 20 min., ca艂y czas mieszaj膮c. Mieszank臋 owoc贸w morza op艂uka膰, posieka膰 czosnek. Na rozgrzan膮 patelni臋 wrzuci膰 艂y偶k臋 mas艂a, doda膰 owoce morza z czosnkiem, skropli膰 sokiem z cytryny i sma偶y膰 przez ok. 15 min. Do gotowego ry偶u doda膰 owoce morza oraz pieprz i s贸l, wymiesza膰. Serwowa膰 posypane parmezanem i natk膮 pietruszki.

Smacznego!

na podstawie mat. prasowych

Jeden komentarz

  1. berka

    ja zamieni艂am owoce morza na kurczaka i te偶 wysz艂o pysznie

Dodaj komentarz

Zobacz tak偶e

Wakacyjne smako艂yki – sprawd藕 3 propozycje na smaczne letnie przek膮ski

Lato to czas swobody 鈥 niezobowi膮zuj膮ce powinno by膰 tak偶e nasze menu. Podczas zas艂u偶onego …