granola

Granola z czerwonymi owocami – przepis Małgosi Minty

Znasz to uczucie, kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami i nie do końca wiesz, co masz z nimi zrobić, a akurat przyszła pora na śniadanie? Z pomocą przyjdzie Ci więc pomysł Małgosi Minty do wykonania którego potrzebne Ci będą resztki suszonych owoców, orzechów i płatków zbożowych. 

Granola z czerwonymi owocami – przygotuj:

  • 200 g płatków jęczmiennych,
  • 150 ml syropu klonowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej,
  • szczyptę cynamonu,
  • 100 g migdałów, grubo posiekanych,
  • 100 g płatków migdałowych.

dodatkowo:

  • 50 g liofilizowanych truskawek,
  • 50 g owoców żurawiny,
  • 25 g jagód goji.

Do dzieła! Co masz zrobić?

Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Przygotuj dużą miskę, a następnie przesiej i wrzuć do niejotręby oraz płatki owsiane. Kolejnym krokiem jest dodanie sezamu oraz migdałów. Potem połącz w kubeczku syrop klonowy z olejem, wanilią, cynamonem, solą oraz 4 łyżkami gorącej wody. Wymieszaj dokładnie do momentu połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masą polej pozostałe, suche składniki, a następnie dokładnie wymieszaj. Przełóż płatki owsiane na przygotowaną blaszkę tym samym tworząc jednolitą warstwę. Pamiętaj o tym, aby nie była ona grubsza niż 2 cm.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Dodaj migdały, wymieszaj, wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie wyjmij, dodaj truskawki, żurawinę, goji i odłóż do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Granolę możesz podawać z jogurtem, maślanką, mlekiem lub wykorzystać jako posypkę do lodów, kremowych deserów lub sałatki owocowej.

Smacznego!

fot. lovelylittlekitchen.com; źródło: Samsung