Fritata ze spaghetti i makrel膮 jest dobr膮 propozycj膮 zar贸wno na 艣niadanie, jak i delikatny obiad. Wszystko zale偶y od tego, jak bardzo jeste艣 g艂odna! Jej przygotowanie jest szybkie i proste.

Makrela – cenne 藕r贸d艂o selenu

Foodcollection RF Getty Images

Makrela jest jedn膮 z najpopularniejszych ryb, jakie goszcz膮 na naszych sto艂ach. Ust臋puje miejsce jedynie 艣ledziowi oraz 艂ososiowi. Mimo 偶e na poz贸r niczym si臋 nie r贸偶ni od pozosta艂ych, to jednak jest zupe艂nie inaczej. Dlaczego? Ot贸偶 w du偶ej mierze dlatego, 偶e zawiera w sobie du偶e ilo艣ci selenu, czyli pierwiastka, kt贸ry ma bardzo wp艂yw na odporno艣膰, a przy tym chroni czerwone krwinki i b艂ony kom贸rkowe przed szkodliwym dzia艂aniem wolnych rodnik贸w. Ponadto nie pozostaje bez znaczenia dla pracy serca i regulacji hormon贸w, kt贸re wytwarza tarczyca.

Zjedzenie zaledwie 100 gram贸w makreli niemal ca艂kowicie wype艂nia zapotrzebowanie na niego naszego organizmu. Dostarczysz mu go ok. 50 渭g, gdzie norma waha si臋 od 60 do 70 渭g. To jednak nie koniec dobrodziejstw, kt贸re niesie ze sob膮 jedzenie tej偶e ryby.

Makrela – jedz na zdrowie!

G艂贸wne powody dla kt贸rych warto uwzgl臋dnia膰 makrel臋 w diecie:

– znajdziesz w niej du偶e ilo艣ci kwas贸w omega 3 i omega-6 wspomagaj膮cych prac臋 m贸zgu oraz obni偶aj膮cych cholesterol,
– zawiera witaminy z grupy B, kt贸re poprawiaj膮 wygl膮d sk贸ry, a tak偶e chroni膮 przed anemi膮,
– jest 藕r贸d艂em witaminy A, korzystnie wp艂ywaj膮cej na wzrok, a tak偶e E, kt贸ra dodatkowo jeszcze zapobiega powstawaniu zmarszczek,
– zawiera cenn膮 dla zdrowia witamin臋 D oraz wap艅, fosfor, jod, cynk i mied藕. Ostatniej przypisuje si臋 dzia艂anie przeciwbakteryjne.

Makrela – nie dla ka偶dego!

Mimo 偶e makrela jest bardzo warto艣ciow膮 pod wzgl臋dem od偶ywczym ryb膮, nie ka偶dy mo偶e korzysta膰 z jej dobrodziejstw. Wszystko za spraw膮 zawartej w niej puryny. W nadmiarze mo偶e by膰 ona szkodliwa. Je艣li wi臋c masz podwy偶szony poziom kwasu moczowego, makrela raczej nie jest dla Ciebie.

Fritata ze spaghetti i makrel膮 – przepis

mat. prasowe

Sk艂adniki:

  • 4 jaja
  • 100ml 艣mietany
  • 5 艂y偶ek startego sera 偶贸艂tego
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 1 puszka makreli
  • 1 pomidor
  • olej
  • 1/2 艂y偶eczki czosnku granulowanego
  • 1/2 艂y偶eczka bazylii
  • 1 艂y偶eczka oregano
  • pieprz i s贸l (do smaku)

Spos贸b przygotowania:

1. Ugotuj makaron, a nast臋pnie wymieszaj go z serem, pomidorem pokrojonym w kostk臋 oraz makrel膮.
2. Nast臋pnie dodaj zio艂a, czosnek, s贸l i pieprz.
3. Ubij jajka na puszyst膮 mas臋 i dodaj do nich 艣mietan臋.
4. Dodaj powsta艂膮 mas臋 do makaronu.
5. Usma偶 fritat臋 na patelni z dw贸ch stron.

Smacznego!

Przepis przygotowa艂 Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis

2 komentarze

  1. ula

    Pyszna przek膮ska 馃榾

    Odpowiedz

  2. hancia

    z w臋dzon膮 makrel膮 te偶 smakuje pysznie 馃槈

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Sa艂atka z grillowanych szparag贸w z truskawkami i cukini膮

Sezon na truskawki i szparagi w pe艂ni. Te sk艂adniki tworz膮 doskona艂y duet, a nawet trio z …