Sa┼éatka to doskona┼éa propozycja na lekki posi┼éek lub przek─ůsk─Ö, zw┼éaszcza je┼Ťli dbasz o lini─Ö. Wzbogacaj─ůc warzywa w mi─Ösne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawieraj─ůce wszystkie niezb─Ödne do organizmu sk┼éadniki ÔÇô bia┼éko, w─Öglowodany, t┼éuszcze oraz witaminy i minera┼éy. Sprawd┼║, jak poczu─ç lato na talerzu w mi─Ösnej wersji.

Sa┼éatka z grillowanym indykiem – jak j─ů zrobi─ç krok po kroku

Składniki (2 porcje):

┬Ě 150 g miksu sa┼éat

┬Ě 150ÔÇô200 g pol─Ödwiczki z indyka

┬Ě 2 ┼éy┼╝ki miksu ziaren (s┼éonecznik, dynia, siemi─Ö lniane, sezam)

┬Ě 1 ┼éy┼╝ka kapar├│w

┬Ě 1 ┼Ťrednia marchewka

┬Ě 1/2 ma┼éej cebuli

┬Ě gar┼Ť─ç pomidor├│w koktajlowych

┬Ě 2 ┼éy┼╝ki kie┼ék├│w

┬Ě grzanki razowe

Marynata:

┬Ě 1 sok ze ┼Ťredniej wielko┼Ťci pomara┼äczy

┬Ě 1/4 ┼éy┼╝eczki otartej sk├│rki z pomara┼äczy

┬Ě 1 ┼éy┼╝ka oleju rzepakowego

┬Ě 2ÔÇô3 z─ůbki czosnku

┬Ě s├│l, pieprz

Wykonanie:

1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dok┼éadnie mieszamy sok z pomara┼äczy z olejem, przeci┼Ťni─Ötym przez prask─Ö czosnkiem i sk├│rk─ů. Dodajemy szczypt─Ö soli i pieprz.

2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lod├│wki.

3. Po up┼éywie tego czasu na patelni grillowej obsma┼╝amy obustronnie mi─Öso. Pozosta┼é─ů marynat─Ö przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.

5. Wyk┼éadamy na 2 talerze sa┼éat─Ö, warzywa, mi─Öso, kie┼éki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a ca┼éo┼Ť─ç posypujemy grzankami.

na podstawie mat. prasowych

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Wega┼äskie ciasto z wi┼Ťniami

R─Öka w g├│r─Ö, kt├│ra z nas nie lubi od czasu do czasu odrobiny s┼éodyczy i przepysznego ciast…