Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza jeśli dbasz o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Sprawdź, jak poczuć lato na talerzu w mięsnej wersji.

Sałatka z grillowanym indykiem – jak ją zrobić krok po kroku

Składniki (2 porcje):

· 150 g miksu sałat

· 150–200 g polędwiczki z indyka

· 2 łyżki miksu ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)

· 1 łyżka kaparów

· 1 średnia marchewka

· 1/2 małej cebuli

· garść pomidorów koktajlowych

· 2 łyżki kiełków

· grzanki razowe

Marynata:

· 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy

· 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

· 1 łyżka oleju rzepakowego

· 2–3 ząbki czosnku

· sól, pieprz

Wykonanie:

1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.

2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.

5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.

na podstawie mat. prasowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Cztery przepisy na pożywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa żołądka jak pożywna zupa. Warto ją jeść już na śniadanie, bo pobudza…