Co roku na ┼Ťwiecie marnuje si─Ö 1/3 produkowanej ┼╝ywno┼Ťci. W czasie ┼Ťwi─ůt Bo┼╝ego Narodzenia problemem jest zbyt du┼╝a liczba potraw. Warto wi─Öc dostosowa─ç ┼Ťwi─ůteczne menu do kulinarnych upodoba┼ä go┼Ťci. Zamiast wyrzuca─ç nadmiar jedzenia, warto zamrozi─ç takie potrawy jak bigos, mi─Ösa czy warzywa. Z ryb mo┼╝na natomiast sporz─ůdzi─ç oryginalne pasty.┬á

Ka┼╝dego roku na ┼Ťwiecie marnuje si─Ö ponad 1 mld ton jedzenia, z┬áczego 100 mln ton w┬áEuropie. W Polsce wyrzuca si─Ö 9 mln ton, co stawia kraj na 5.┬á pozycji w┼Ťr├│d pa┼ästw marnuj─ůcych najwi─Öcej jedzenia w┬áUnii Europejskiej. Za marnowanie ponad 2 mln ton jedzenia odpowiadaj─ů gospodarstwa domowe. W czasie ┼Ťwi─ůt Bo┼╝ego Narodzenia problem ten staje si─Ö szczeg├│lnie istotny. Kupuje si─Ö w├│wczas znacznie wi─Öcej produkt├│w i┬áprzygotowuje znacznie wi─Öcej potraw, aby ┼Ťwi─ůteczny st├│┼é zastawiony by┼é jak najobficiej.

ÔÇô Staramy si─Ö, ┼╝eby na sto┼éach by┼éo 12 r├│┼╝nych potraw i┬áto powoduje, ┼╝e jedzenia jest wi─Öcej, w┬ázwi─ůzku z┬átym cz─Östo nie┬ájeste┼Ťmy w┬ástanie zje┼Ť─ç wszystkiego. Po ┼Ťwi─Ötach du┼╝o jedzenia wyrzucamy ÔÇô m├│wi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Maria Kowalewska z┬áFederacji Polskich Bank├│w ┼╗ywno┼Ťci.

Aby ograniczy─ç ilo┼Ť─ç marnowanego w┬áczasie ┼Ťwi─ůt jedzenia, warto przestrzega─ç kilku prostych zasad. Podstaw─ů jest lista zakup├│w, aby w┬ásklepie nie┬áulega─ç pokusie kupowania zbyt wielu produkt├│w. Przed jej sporz─ůdzaniem warto zapyta─ç przysz┼éych go┼Ťci o┬áich kulinarne preferencje. Mo┼╝e si─Ö bowiem okaza─ç, ┼╝e pewnych potraw nie┬áma sensu podawa─ç na ┼Ťwi─ůtecznym stole. Warto przygotowa─ç mniej da┼ä i┬ámie─ç pewno┼Ť─ç, ┼╝e wszystkie zostan─ů zjedzone.

ÔÇô Nie ka┼╝dy lubi karpia, wi─Öc lepiej troch─Ö mniej go usma┼╝y─ç, a zrobi─ç to, co kto┼Ť bardziej lubi, np. barszcz z┬áuszkami. Warto przygotowa─ç nieco mniej z┬ádanej potrawy, raczej ilo┼Ťci degustacyjne ÔÇô m├│wi Maria Kowalewska.

Skosztowanie kilku potraw w mniejszych porcjach i tak wystarczy za cały posiłek.

Warto r├│wnie┼╝ zastosowa─ç proste zasady przechowywania ┼╝ywno┼Ťci┬áÔÇô wiele ┼Ťwi─ůtecznych potraw mo┼╝na zamrozi─ç. Do mro┼╝enia nadaje si─Ö bigos, s┼éodkie wypieki, mi─Ösa i┬áwarzywa. W ten spos├│b mo┼╝na te┼╝ przechowywa─ç sa┼éatki, o┬áile nie┬ádoda si─Ö do nich majonezu.

ÔÇô Mo┼╝na wymy┼Ťla─ç r├│┼╝ne pasty rybne po ┼Ťwi─Ötach. Dzi─Öki temu jest szansa na to, ┼╝e zmarnuje si─Ö mniej ┼╝ywno┼Ťci ÔÇô m├│wi Maria Kowalewska.

Eksperci przypominaj─ů r├│wnie┼╝, ┼╝e w┬átym roku ┼Ťwi─Öta Bo┼╝ego Narodzenia s─ů stosunkowo kr├│tkie, nie┬á┼é─ůcz─ů si─Ö bowiem z┬áweekendem, a Wigilia przypada w┬ásobot─Ö. Tym bardziej warto ograniczy─ç ilo┼Ť─ç przygotowywanego jedzenia.

Jeden komentarz

  1. kelcia

    u nas w domu wszystko znika po ┼Ťwi─Ötach ­čśÇ

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

Zobacz tak┼╝e

Sa┼éatka z grillowanych szparag├│w z truskawkami i cukini─ů

Sezon na truskawki i szparagi w pe┼éni. Te sk┼éadniki tworz─ů doskona┼éy duet, a nawet trio z …