Dieta paleo – jedz niczym nasi prehistoryczni przodkowie

Dieta paleo szturmem wkrada się do jadłospisów osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Ma ona swoje pięć minut także u celebrytów. Sprawdź, czy jest także dla Ciebie.

Dieta paleo – korzenie w prehistorii

Dietę paleo opisał dr Loren Cordian w swojej książce zatytułowanej „Dieta paleo. Strać na wadze i żyj zdrowo dzięki diecie, do której zostaliśmy stworzeni” (Wydawnictwo Literackie 2011). Uznał, że udało mu się stosunkowo dokładnie zrekonstruować jadłospis, który towarzyszył ludziom pierwotnym, który według niego korzystnie wpływa na nasze zdrowie i pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę.

Człowiek od początku swego istnienia był łowcą. Przekładało się to na to, że jadł więc to, co upolował, znalazł w wodzie, na drzewach czy ziemi. Tak działo się przez blisko 2,5 mln lat. Przez ten czas organizm zdążył się przystosować do takiego sposobu żywienia, a tym samym – nauczył się czerpać energię z dostarczanych mu produktów. Wraz z rozpoczęciem się wielkiej rewolucji neolitycznej (ok. 12 tys. lat temu) człowiek zmienił swój sposób życia, a co za tym idzie – żywienia. Skończyło się łowiectwo (zbieractwo), a rozpoczęło się życie osadnicze. Prym wiodło więc rolnictwo oraz hodowla. Jakie były tego konsekwencje? Pojawiła się nadwyżka żywności, a co za tym idzie – ludzie zaczęli tyć.

Dieta paleo – na czym polega

Dr S. Boyd Eaton w latach 80. na podstawie analizy żywienia naszych pierwotnych przodków z epoki kamienia uznał, że na jego podstawie można opracować dietę, która będzie idealnie wpływała na nasz organizm dostarczając mu wszystkich niezbędnych składników. Dr Cordian rozwinął jego teorię i opracował dietę paleo.

Stosując dietę paleo musisz pamiętać o zachowaniu równowagi w spożywaniu produktów roślinnych oraz zwierzęcych. W przeciwieństwie do sztampowych diet odchudzających, masz w niej określone proporcje białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Białka w Twoim jadłospisie ma być więcej aniżeli węglowodanów.

Dieta paleo – z dziczyzną za pan brat

Za podstawę diety paleo uznaje się chude mięso hodowane (nieprzetworzone) – najlepiej dziczyzna. Musisz zapomnieć więc o wszelkich mielonkach czy parówkach. Nie bez znaczenia w tej diecie pozostają owoce oraz warzywa, które stanowią pierwotne źródło węglowodanów zawierając naturalny błonnik, antyoksydanty czy fitohormony. Unikaj natomiast m.in. cukru rafinowanego (i jego pochodnych), nabiału, ziemniaków, wszystkich zbóż, przetworzonych produktów zbożowych tj. ciasta, makaron czy chleb. Oczywiście zanim zdecydujesz czy dieta paleo jest dla Ciebie, skonsultuj się ze specjalistą.