todayifoundout.com

Czytanie etykiet – dlaczego warto to robić?

Sklepowe półki uginają się od produktów, które kuszą nas tym, aby czym prędzej wsadzić je do koszyka. Nie daj się zwieść ich korzystnej cenie i atrakcyjnemu opakowaniu. Czytaj etykiety!

Czytanie etykiet – Twoje cenne źródło informacji

Zadaniem etykiety jest to, aby informować Cię o cechach artykułu, który chcesz kupić. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z października 2011 r. dotyczące przekazywania konsumentom informacji dotyczących żywności, etykiety muszą być nie tylko czytelne, ale także zrozumiałe oraz nieusuwalne. Pod żadnym pozorem nie mogą również wprowadzać w błąd ani pomijać informacji, które z punktu widzenia kupujących są istotne.

Podstawowe informacje na etykiecie

Obowiązkiem każdego producenta działającego na terenie UE jest poinformowanie na etykietach o:

– nazwie, która wskazuje rodzaj produktu,
– składzie wraz z wyróżnionymi alergenami
– zawartości netto,
– terminie przydatności do spożycia (zamiennie dacie minimalnej trwałości),
– wartości odżywczej,
– warunkach przechowywania,
– sposobie przygotowania,
– danych producenta,
– miejscu pochodzenia produktu.

Na małych opakowaniach producent może wyjątkowo umieścić:

– nazwę produktu,
– listę alergenów,
– zawartość netto,
– datę minimalnej trwałości (zamiennie termin przydatności do spożycia).

Czytanie etykiet – uważaj na alergeny

Każdy producent działający na terenie naszego kraju jest zobligowany do tego, aby zamieszczać na opakowaniach informacje dotyczące tego, czy dany produkt może być przyczyna alergii. Mowa o tym czy zawiera m.in. jaja, orzechy, soję, gluten czy też produkty mleczne. Przepisy wprowadzone w 2014 jasno wskazują na to, że wszystkie substancje alergenne lub powodujące nietolerancję powinny być podkreślone pismem, które wyraźnie odróżnia je od pozostałego. UWAGA! Jest jednak od tego wyjątek. Mowa o produktach jednoskładnikowych np. mące. Te nie muszą mieć na etykiecie informacji o składzie, co prowadzi do tego, że nie znajdziesz na niej także wypisanych alergenów. Tym samym nie znajdziesz na półkach raczej produktu o nazwie „Mąka”, a raczej „Mąka pszenna”.

Czytanie etykiet – informacje o wartości odżywczej i dacie ważności

Producenci muszą podawać informacje o wartości energetycznej przeliczonej na kilokalorie (kcal) i kilodżule (kJ), a ponadto kwasów tłuszczowych nasyconych, ilości tłuszczu, cukrów, białka, soli i węglowodanów. Można także oprócz tego zamieścić dane dotyczące zawartości np. składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Wszystkie wartości koniecznie muszą być podane w przeliczeniu 100 g lub 100 ml.

Wybierając produkty zwracajmy także uwagę na datę ich przydatności do spożycia. Pamiętaj o tym, że data, którą znajdziesz na opakowaniu, może mieć dwa inne znaczenia. W praktyce oznacza to, że będzie to informacja „należy spożyć do…” (określa termin do którego musisz spożyć dany produkt). Dotyczy to zazwyczaj serów lub mięs, czyli produktów, które nie mogą długo być przechowywane, a ich spożycie po terminie grozi zatruciem pokarmowym.

Informację „najlepiej spożyć przed/ Najlepiej spożyć przed końcem…” musisz interpretować tak, że na danym produkcie znalazłeś datę dotyczącą jego minimalnej trwałości. Do tego czasu zakupiony produkt będzie przydatny do spożycia. Po wskazanym terminie nie staje się on niebezpieczny dla naszego zdrowia i jego jakość uległa pogorszeniu. Zanim więc wyrzucisz dany produkt, po prostu sama oceń jego przydatność do spożycia. Mowa np. o kaszach, makaronach czy ryżu.