Sklepowe p贸艂ki uginaj膮 si臋 od produkt贸w, kt贸re kusz膮 nas tym, aby czym pr臋dzej wsadzi膰 je do koszyka. Nie daj si臋 zwie艣膰 ich korzystnej cenie i atrakcyjnemu opakowaniu. Czytaj etykiety!

Czytanie etykiet – Twoje cenne 藕r贸d艂o informacji

Zadaniem etykiety jest to, aby informowa膰 Ci臋 o cechach artyku艂u, kt贸ry chcesz kupi膰. Rozporz膮dzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z pa藕dziernika 2011 r. dotycz膮ce przekazywania konsumentom informacji dotycz膮cych 偶ywno艣ci, etykiety musz膮 by膰 nie tylko czytelne, ale tak偶e zrozumia艂e oraz nieusuwalne. Pod 偶adnym pozorem nie mog膮 r贸wnie偶 wprowadza膰 w b艂膮d ani pomija膰 informacji, kt贸re z punktu widzenia kupuj膮cych s膮 istotne.

Podstawowe informacje na etykiecie

Obowi膮zkiem ka偶dego producenta dzia艂aj膮cego na terenie UE jest poinformowanie na etykietach o:

– nazwie, kt贸ra wskazuje rodzaj produktu,
– sk艂adzie wraz z wyr贸偶nionymi alergenami
– zawarto艣ci netto,
– terminie przydatno艣ci do spo偶ycia (zamiennie dacie minimalnej trwa艂o艣ci),
– warto艣ci od偶ywczej,
– warunkach przechowywania,
– sposobie przygotowania,
– danych producenta,
– miejscu pochodzenia produktu.

Na ma艂ych opakowaniach producent mo偶e wyj膮tkowo umie艣ci膰:

– nazw臋 produktu,
– list臋 alergen贸w,
– zawarto艣膰 netto,
– dat臋 minimalnej trwa艂o艣ci (zamiennie termin przydatno艣ci do spo偶ycia).

Czytanie etykiet – uwa偶aj na alergeny

Ka偶dy producent dzia艂aj膮cy na terenie naszego kraju jest zobligowany do tego, aby zamieszcza膰 na opakowaniach informacje dotycz膮ce tego, czy dany produkt mo偶e by膰 przyczyna alergii. Mowa o tym czy zawiera m.in. jaja, orzechy, soj臋, gluten czy te偶 produkty mleczne. Przepisy wprowadzone w 2014 jasno wskazuj膮 na to, 偶e wszystkie substancje alergenne lub powoduj膮ce nietolerancj臋 powinny by膰 podkre艣lone pismem, kt贸re wyra藕nie odr贸偶nia je od pozosta艂ego. UWAGA! Jest jednak od tego wyj膮tek. Mowa o produktach jednosk艂adnikowych np. m膮ce. Te nie musz膮 mie膰 na etykiecie informacji o sk艂adzie, co prowadzi do tego, 偶e nie znajdziesz na niej tak偶e wypisanych alergen贸w. Tym samym nie znajdziesz na p贸艂kach raczej produktu o nazwie „M膮ka”, a raczej „M膮ka pszenna”.

Czytanie etykiet – informacje o warto艣ci od偶ywczej i dacie wa偶no艣ci

Producenci musz膮 podawa膰 informacje o warto艣ci energetycznej przeliczonej na kilokalorie (kcal) i kilod偶ule (kJ), a ponadto kwas贸w t艂uszczowych nasyconych, ilo艣ci t艂uszczu, cukr贸w, bia艂ka, soli i w臋glowodan贸w. Mo偶na tak偶e opr贸cz tego zamie艣ci膰 dane dotycz膮ce zawarto艣ci np. sk艂adnik贸w mineralnych czy b艂onnika pokarmowego. Wszystkie warto艣ci koniecznie musz膮 by膰 podane w przeliczeniu 100 g lub 100 ml.

Wybieraj膮c produkty zwracajmy tak偶e uwag臋 na dat臋 ich przydatno艣ci do spo偶ycia. Pami臋taj o tym, 偶e data, kt贸r膮 znajdziesz na opakowaniu, mo偶e mie膰 dwa inne znaczenia. W praktyce oznacza to, 偶e b臋dzie to informacja „nale偶y spo偶y膰 do…” (okre艣la termin do kt贸rego musisz spo偶y膰 dany produkt). Dotyczy to zazwyczaj ser贸w lub mi臋s, czyli produkt贸w, kt贸re nie mog膮 d艂ugo by膰 przechowywane, a ich spo偶ycie po terminie grozi zatruciem pokarmowym.

Informacj臋 „najlepiej spo偶y膰 przed/ Najlepiej spo偶y膰 przed ko艅cem…” musisz interpretowa膰 tak, 偶e na danym produkcie znalaz艂e艣 dat臋 dotycz膮c膮 jego minimalnej trwa艂o艣ci. Do tego czasu zakupiony produkt b臋dzie przydatny do spo偶ycia. Po wskazanym terminie nie staje si臋 on niebezpieczny dla naszego zdrowia i jego jako艣膰 uleg艂a pogorszeniu. Zanim wi臋c wyrzucisz dany produkt, po prostu sama oce艅 jego przydatno艣膰 do spo偶ycia. Mowa np. o kaszach, makaronach czy ry偶u.

Jeden komentarz

  1. pati

    czasem tyle nadziubdziaj膮 drobnym maczkiem na tych etykietach, 偶e szok i nie da si臋 tego odczyta膰

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Sa艂atka z grillowanych szparag贸w z truskawkami i cukini膮

Sezon na truskawki i szparagi w pe艂ni. Te sk艂adniki tworz膮 doskona艂y duet, a nawet trio z …