Nic tak nie rozgrzewa ┼╝o┼é─ůdka jak po┼╝ywna zupa. Warto j─ů je┼Ť─ç ju┼╝ na ┼Ťniadanie, bo pobudza nasz uk┼éad trawienny i dostarcza solidnej dawki witamin i minera┼é├│w. Zupa idealnie wpisuje si─Ö te┼╝ jako obiadowe danie, kt├│re syci i dostarcza wielu warto┼Ťciowych sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych.

Zupy ÔÇô dlaczego warto je jada─ç?

Wed┼éug medycyny chi┼äskiej spo┼╝ywanie zupy dzia┼éa na organizm rozgrzewaj─ůco, dlatego powinny j─ů je┼Ť─ç przede wszystkim osoby skar┼╝─ůce si─Ö na s┼éabe trawienie. Je┼Ťli czujemy, ┼╝e nasz ┼╝o┼é─ůdek trawi zbyt wolno, pokarmy zalegaj─ů w jelitach i trudno jest si─Ö nam wypr├│┼╝ni─ç ÔÇô zacznijmy regularnie spo┼╝ywa─ç zupy. Najlepiej ju┼╝ na ┼Ťniadanie, bo pozwoli nam to ogrza─ç ┼╝o┼é─ůdek i ┼Ťledzion─Ö. Jak m├│wi znana dietetyczka Agnieszka Piska┼éa: kiedy rano spo┼╝ywamy zimny posi┼éek ÔÇô nasz ┼╝o┼é─ůdek ÔÇ×zwija si─ÖÔÇŁ i zamienia w zbit─ů kulk─Ö. Kiedy dajemy mu co┼Ť ciep┼éego ÔÇô wtedy si─Ö rozlu┼║nia, a ogie┼ä w naszym kocio┼éku trawiennym zostaje rozpalony.

Zupy, dzi─Öki swoim wyj─ůtkowym w┼éa┼Ťciwo┼Ťciom, s─ů idealne dla os├│b, kt├│re cierpi─ů na zaparcia. Niemo┼╝no┼Ť─ç wypr├│┼╝niania si─Ö jest oznak─ů zbytniej sucho┼Ťci w organizmie. Kiedy spo┼╝ywamy du┼╝o suchych pokarm├│w: mi─Ösa, chleba, orzech├│w, a do tego pijemy ma┼éo p┼éyn├│w, naszemu organizmowi zwyczajnie brakuje odpowiedniej ilo┼Ťci wody. Kiedy spo┼╝ywamy zupy, uzupe┼éniamy poziom p┼éyn├│w, nawil┼╝amy organizm i w ten spos├│b u┼éatwiamy proces trawienia.

Zupy d┼éugo gotowane maj─ů te┼╝ w┼éa┼Ťciwo┼Ťci wzmacniaj─ůce, a to dlatego, ┼╝e sk┼éadniki od┼╝ywcze pokarm├│w znajduj─ůcych si─Ö w wodzie staj─ů si─Ö lepiej przyswajalne dla naszego organizmu. Na przyk┼éad woda, warzywa i zio┼éa zawarte w zupie pomagaj─ů wst─Öpnie trawi─ç bia┼éka i t┼éuszcze znajduj─ůce si─Ö w mi─Ösie. Ma to du┼╝e znaczenie dla rekonwalescent├│w, os├│b chorych, kt├│rych ca┼éa energia powinna si─Ö skupi─ç na procesie zdrowienia, a nie samego trawienia.

Zupa krem z białych warzyw

Je┼Ťli szukasz przepisu na┬á zup─Ö z bia┼éych warzyw i w dodatku chcesz, aby by┼éo to danie godne wystawnego przyj─Öcia, zerknij na przepis na zup─Ö krem z bia┼éych warzyw na stronie Hortex. Tam przekonasz si─Ö, ┼╝e w przeci─ůgu 15 minut mo┼╝na wyczarowa─ç potraw─Ö, kt├│ra zachwyci naszych go┼Ťci wysublimowanym smakiem oraz chrupko┼Ťci─ů dodatk├│w w postaci chips├│w wykonanych z w┼éoskiej szynki. Do wykonania tej zupy potrzebny jest jedynie zapas mieszanki zupy Hortex, jogurtu naturalnego, oliwy truflowej i szynki. Prawda, ┼╝e proste? Wypr├│bujcie sami.

Krem z białych szparagów z grzankami

Cho─ç zupa krem ze szparag├│w jest daniem sezonowym, warto mie─ç j─ů w swoim zeszycie z przepisami. Jest niezwykle delikatna a przy tym po mistrzowsku przyprawiona. Nic w tym dziwnego, w ko┼äcu przepis na to danie pochodzi od jurorki programu Masterchef ÔÇô Ani Starmach.

Składniki niezbędne do wykonania zupy:

  • 2 p─Öczki bia┼éych szparag├│w,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml ┼Ťmietany krem├│wki,
  • 4 kromki chleba razowego,
  • 1 ma┼éa cebula,
  • 2 z─ůbki czosnku,
  • 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa,
  • s├│l i pieprz.

Wykonanie

Myjemy i obieramy szparagi (bia┼ée szparagi s─ů bardziej w┼é├│kniste ni┼╝ zielone, st─ůd konieczno┼Ť─ç ich obrania), a nast─Öpnie od┼éamujemy zdrewnia┼ée ko┼äc├│wki. ┼üamiemy je w tym miejscu, w kt├│rym szparagi same si─Ö naginaj─ů (zwykle ┼éami─ů si─Ö w 1/3 d┼éugo┼Ťci od do┼éu). Odcinamy g┼é├│wki, kt├│re pozostawiamy na p├│┼║niej, a pozosta┼ée cz─Ö┼Ťci szparag├│w kroimy na ma┼ée kawa┼éeczki. Nast─Öpnie siekamy cebul─Ö i czosnek i przysma┼╝amy lekko na ma┼Ťle, p├│┼║niej dodajemy do nich pokrojone w kawa┼éki szparagi. Sma┼╝ymy przez chwil─Ö i dolewamy bulion. Podgrzewamy przez kilka minut, licz─ůc od momentu zagotowania. Jest to moment, kiedy szparagi powinny zmi─Ökn─ů─ç. Nast─Öpnie miksujemy ca┼éo┼Ť─ç blenderem, a potem dodajemy ┼Ťmietank─Ö oraz g┼é├│wki szparag├│w i zagotowujemy zup─Ö raz jeszcze. Doprawiamy wed┼éug uznania.

Po┼╝ywna zupa tajska z mlekiem kokosowym

Autork─ů tego przepisu jest s┼éynna modelka i tw├│rczyni wielu ksi─ů┼╝ek kulinarnych ÔÇô Agnieszka Maci─ůg. Jak pisze na swoim blogu Pani Agnieszka: zupa tajska jest nie tylko pyszna i rozgrzewaj─ůca, ale i syc─ůca.┬á A to wa┼╝ne, kiedy gotuje si─Ö dla wieloosobowej rodziny z du┼╝ym apetytem.

Składniki do wykonania zupy:

  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 szklanka pomidor├│w pozbawionych sk├│rki i gniazd nasiennych,
  • 150 g du┼╝ych, obranych krewetek (mog─ů by─ç surowe lub gotowane),
  • 1 ┼éy┼╝ka mas┼éa klarowanego,
  • 3-4 cm ┼Ťwie┼╝ego imbiru,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 2-3 z─ůbki czosnku,
  • 3-4 ┼éy┼╝ki trawy cytrynowej,
  • 1-2 ┼éy┼╝ki sosu rybnego,
  • sok z po┼é├│wki cytryny.

Wykonanie:

Czosnek, imbir oraz chili kroimy w cienkie paski, a nast─Öpnie sma┼╝ymy na ma┼Ťle. Dodajemy do tego traw─Ö cytrynow─ů, podsma┼╝amy jeszcze chwilk─Ö, nast─Öpnie zalewamy wywarem. Nast─Öpnie dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, sok rybny oraz sos chili. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. W mi─Ödzyczasie podsma┼╝amy w innym rondelku pomidory. Sma┼╝ymy je na ma┼Ťle. Dodajemy do zupy razem z krewetkami i posiekanym szczypiorkiem.

Krewetki mo┼╝emy zast─ůpi─ç tofu, jednak pami─Ötajmy, ┼╝e tofu nie gotujemy, tylko dodajemy na sam koniec do zupy.

Po┼╝ywna zupa mocy ÔÇô ros├│┼é

Ros├│┼é to zupa, kt├│ra ma prawdziw─ů moc. Ju┼╝ od dawna stosowana by┼éa jako lek dla rekonwalescent├│w, od┼╝ywia┼éa organizm i dodawa┼éa si┼é. Nasze mamy gotowa┼éy go dla wszystkich przezi─Öbionych cz┼éonk├│w rodziny, a niedzielny roso┼éek stawa┼é si─Ö zup─ů, kt├│ra koi┼éa nerwy po stresuj─ůcym tygodniu pracy. Kto nie wierzy w jego moc, niech spr├│buje przepisu autorstwa Ewy Wachowicz. Na pewno si─Ö nie zawiedzie.

Składniki niezbędne do wykonania rosołu:

  • 2 n├│┼╝ki kurczaka,
  • 2 skrzyde┼éka z kurczaka,
  • ┬Ż kg szpondra wo┼éowego,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ┬Ż selera,
  • 1 cebula,
  • 1 li┼Ť─ç laurowy,
  • 2 z─ůbki czosnku,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 kapelusze suszonych podgrzybk├│w,
  • 7 ┼éy┼╝ek sosu sojowego,
  • p─Öczek lubczyku,
  • 1 pomidor.

Wykonanie:

Umyte mi─Öso wk┼éadamy do garnka i zalewamy zimn─ů wod─ů. Nast─Öpnie przykrywamy i gotujemy na du┼╝ym ogniu. Kiedy woda si─Ö zagotuje, zbieramy szumowiny, wrzucamy obrane warzywa oraz opalon─ů cebul─Ö. Dorzucamy li┼Ť─ç laurowy, ziele angielskie, grzyby. Gotujemy na ma┼éym ogniu przez 2 godziny. Po up┼éywie tego czasu dolewamy sos sojowy, dorzucamy pomidora oraz lubczyk. Z tym przyprawami gotujemy ca┼éo┼Ť─ç kolejne p├│┼é godziny. Ros├│┼é podajemy razem z makaronem, dekoruj─ůc natk─ů pietruszki.

Gotowe zupy ÔÇô idealne rozwi─ůzanie na brak czasu

Nie ka┼╝dy ma wystarczaj─ůco du┼╝o czasu, by przygotowywa─ç smaczn─ů i po┼╝ywn─ů zup─Ö przez wiele godzin. Tu z pomoc─ů mog─ů przyj┼Ť─ç mro┼╝onki warzywne, na kt├│rych bazie w prosty i szybki spos├│b mo┼╝na ugotowa─ç ka┼╝d─ů zup─Ö. Wystarczy wrzuci─ç pokrojon─ů w s┼éupki w┼éoszczyzn─Ö do gotowego bulionu (najlepiej aby by┼é to zamro┼╝ony w kostkach wywar z roso┼éu, kt├│ry samodzielnie przygotowali┼Ťmy), przyprawy i gar┼Ť─ç kaszy, by po kilkunastu minutach uzyska─ç krupnik. Kto nie ma tyle czasu, mo┼╝e wspom├│c si─Ö gotow─ů zup─ů krupnik z kasz─ů p─Öczak od Hortex. T─ů pyszn─ů i od┼╝ywcz─ů zup─Ö z dodatkiem kaszy przygotujemy ju┼╝ w 10 minut. Kto jest mi┼éo┼Ťnikiem pomidor├│wki, mo┼╝e z kolei wypr├│bowa─ç gotow─ů zup─Ö pomidorow─ů z makaronem Hortex, kt├│ra w tym przypadku b─Ödzie gotowa do spo┼╝ycia po 7 minutach gotowania.

Gotowe zupy Hortex to rozwi─ůzanie dla tych, kt├│rzy nie chc─ů si─Öga─ç po gotowe dania z nie do ko┼äca dobrym sk┼éadem i jednocze┼Ťnie nie mog─ů pozwoli─ç sobie na d┼éugie sp─Ödzanie czasu w kuchni. To doskona┼éa alternatywa dla os├│b, kt├│re chc─ů od┼╝ywia─ç si─Ö zdrowo i jednocze┼Ťnie nie chc─ů sp─Ödza─ç po┼éowy dnia sp─Ödzonego na gotowaniu. Mro┼╝one warzywa w zupach Hortex s─ů nie tylko zdrowe, ale i nie trac─ů wi─Ökszo┼Ťci witamin w por├│wnaniu do ┼Ťwie┼╝ych warzyw, kt├│re kupujemy w sezonie. Mro┼╝enie jest najzdrowsz─ů form─ů przechowywania ┼╝ywno┼Ťci i powoduje najmniejsze straty warto┼Ťci od┼╝ywczych.


Źródła:

  • P. Pitchford, Od┼╝ywianie dla zdrowia, ┼ü├│d┼║ 2010, ┬ás. 657

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

Zobacz tak┼╝e

Wega┼äskie ciasto z wi┼Ťniami

R─Öka w g├│r─Ö, kt├│ra z nas nie lubi od czasu do czasu odrobiny s┼éodyczy i przepysznego ciast…