Cztery przepisy na pożywne zupy

Nic tak nie rozgrzewa żołądka jak pożywna zupa. Warto ją jeść już na śniadanie, bo pobudza nasz układ trawienny i dostarcza solidnej dawki witamin i minerałów. Zupa idealnie wpisuje się też jako obiadowe danie, które syci i dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych.

Zupy – dlaczego warto je jadać?

Według medycyny chińskiej spożywanie zupy działa na organizm rozgrzewająco, dlatego powinny ją jeść przede wszystkim osoby skarżące się na słabe trawienie. Jeśli czujemy, że nasz żołądek trawi zbyt wolno, pokarmy zalegają w jelitach i trudno jest się nam wypróżnić – zacznijmy regularnie spożywać zupy. Najlepiej już na śniadanie, bo pozwoli nam to ogrzać żołądek i śledzionę. Jak mówi znana dietetyczka Agnieszka Piskała: kiedy rano spożywamy zimny posiłek – nasz żołądek „zwija się” i zamienia w zbitą kulkę. Kiedy dajemy mu coś ciepłego – wtedy się rozluźnia, a ogień w naszym kociołku trawiennym zostaje rozpalony.

Zupy, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, są idealne dla osób, które cierpią na zaparcia. Niemożność wypróżniania się jest oznaką zbytniej suchości w organizmie. Kiedy spożywamy dużo suchych pokarmów: mięsa, chleba, orzechów, a do tego pijemy mało płynów, naszemu organizmowi zwyczajnie brakuje odpowiedniej ilości wody. Kiedy spożywamy zupy, uzupełniamy poziom płynów, nawilżamy organizm i w ten sposób ułatwiamy proces trawienia.

Zupy długo gotowane mają też właściwości wzmacniające, a to dlatego, że składniki odżywcze pokarmów znajdujących się w wodzie stają się lepiej przyswajalne dla naszego organizmu. Na przykład woda, warzywa i zioła zawarte w zupie pomagają wstępnie trawić białka i tłuszcze znajdujące się w mięsie. Ma to duże znaczenie dla rekonwalescentów, osób chorych, których cała energia powinna się skupić na procesie zdrowienia, a nie samego trawienia.

Zupa krem z białych warzyw

Jeśli szukasz przepisu na  zupę z białych warzyw i w dodatku chcesz, aby było to danie godne wystawnego przyjęcia, zerknij na przepis na zupę krem z białych warzyw na stronie Hortex. Tam przekonasz się, że w przeciągu 15 minut można wyczarować potrawę, która zachwyci naszych gości wysublimowanym smakiem oraz chrupkością dodatków w postaci chipsów wykonanych z włoskiej szynki. Do wykonania tej zupy potrzebny jest jedynie zapas mieszanki zupy Hortex, jogurtu naturalnego, oliwy truflowej i szynki. Prawda, że proste? Wypróbujcie sami.

Krem z białych szparagów z grzankami

Choć zupa krem ze szparagów jest daniem sezonowym, warto mieć ją w swoim zeszycie z przepisami. Jest niezwykle delikatna a przy tym po mistrzowsku przyprawiona. Nic w tym dziwnego, w końcu przepis na to danie pochodzi od jurorki programu Masterchef – Ani Starmach.

Składniki niezbędne do wykonania zupy:

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 4 kromki chleba razowego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Wykonanie

Myjemy i obieramy szparagi (białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone, stąd konieczność ich obrania), a następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki. Łamiemy je w tym miejscu, w którym szparagi same się naginają (zwykle łamią się w 1/3 długości od dołu). Odcinamy główki, które pozostawiamy na później, a pozostałe części szparagów kroimy na małe kawałeczki. Następnie siekamy cebulę i czosnek i przysmażamy lekko na maśle, później dodajemy do nich pokrojone w kawałki szparagi. Smażymy przez chwilę i dolewamy bulion. Podgrzewamy przez kilka minut, licząc od momentu zagotowania. Jest to moment, kiedy szparagi powinny zmięknąć. Następnie miksujemy całość blenderem, a potem dodajemy śmietankę oraz główki szparagów i zagotowujemy zupę raz jeszcze. Doprawiamy według uznania.

Pożywna zupa tajska z mlekiem kokosowym

Autorką tego przepisu jest słynna modelka i twórczyni wielu książek kulinarnych – Agnieszka Maciąg. Jak pisze na swoim blogu Pani Agnieszka: zupa tajska jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca, ale i sycąca.  A to ważne, kiedy gotuje się dla wieloosobowej rodziny z dużym apetytem.

Składniki do wykonania zupy:

  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 szklanka pomidorów pozbawionych skórki i gniazd nasiennych,
  • 150 g dużych, obranych krewetek (mogą być surowe lub gotowane),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 3-4 cm świeżego imbiru,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki trawy cytrynowej,
  • 1-2 łyżki sosu rybnego,
  • sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

Czosnek, imbir oraz chili kroimy w cienkie paski, a następnie smażymy na maśle. Dodajemy do tego trawę cytrynową, podsmażamy jeszcze chwilkę, następnie zalewamy wywarem. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, sok rybny oraz sos chili. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażamy w innym rondelku pomidory. Smażymy je na maśle. Dodajemy do zupy razem z krewetkami i posiekanym szczypiorkiem.

Krewetki możemy zastąpić tofu, jednak pamiętajmy, że tofu nie gotujemy, tylko dodajemy na sam koniec do zupy.

Pożywna zupa mocy – rosół

Rosół to zupa, która ma prawdziwą moc. Już od dawna stosowana była jako lek dla rekonwalescentów, odżywiała organizm i dodawała sił. Nasze mamy gotowały go dla wszystkich przeziębionych członków rodziny, a niedzielny rosołek stawał się zupą, która koiła nerwy po stresującym tygodniu pracy. Kto nie wierzy w jego moc, niech spróbuje przepisu autorstwa Ewy Wachowicz. Na pewno się nie zawiedzie.

Składniki niezbędne do wykonania rosołu:

  • 2 nóżki kurczaka,
  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • ½ kg szpondra wołowego,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków,
  • 7 łyżek sosu sojowego,
  • pęczek lubczyku,
  • 1 pomidor.

Wykonanie:

Umyte mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Następnie przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zbieramy szumowiny, wrzucamy obrane warzywa oraz opaloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, grzyby. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Po upływie tego czasu dolewamy sos sojowy, dorzucamy pomidora oraz lubczyk. Z tym przyprawami gotujemy całość kolejne pół godziny. Rosół podajemy razem z makaronem, dekorując natką pietruszki.

Gotowe zupy – idealne rozwiązanie na brak czasu

Nie każdy ma wystarczająco dużo czasu, by przygotowywać smaczną i pożywną zupę przez wiele godzin. Tu z pomocą mogą przyjść mrożonki warzywne, na których bazie w prosty i szybki sposób można ugotować każdą zupę. Wystarczy wrzucić pokrojoną w słupki włoszczyznę do gotowego bulionu (najlepiej aby był to zamrożony w kostkach wywar z rosołu, który samodzielnie przygotowaliśmy), przyprawy i garść kaszy, by po kilkunastu minutach uzyskać krupnik. Kto nie ma tyle czasu, może wspomóc się gotową zupą krupnik z kaszą pęczak od Hortex. Tą pyszną i odżywczą zupę z dodatkiem kaszy przygotujemy już w 10 minut. Kto jest miłośnikiem pomidorówki, może z kolei wypróbować gotową zupę pomidorową z makaronem Hortex, która w tym przypadku będzie gotowa do spożycia po 7 minutach gotowania.

Gotowe zupy Hortex to rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą sięgać po gotowe dania z nie do końca dobrym składem i jednocześnie nie mogą pozwolić sobie na długie spędzanie czasu w kuchni. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i jednocześnie nie chcą spędzać połowy dnia spędzonego na gotowaniu. Mrożone warzywa w zupach Hortex są nie tylko zdrowe, ale i nie tracą większości witamin w porównaniu do świeżych warzyw, które kupujemy w sezonie. Mrożenie jest najzdrowszą formą przechowywania żywności i powoduje najmniejsze straty wartości odżywczych.


Źródła:

  • P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia, Łódź 2010,  s. 657