Lubicie szparagi? Sezon na nie ju偶 wystartowa艂. To warzywa bardzo po偶ywne i zdrowe, a tak偶e inspiruj膮ce. Mo偶na z nich wyczarowa膰 prawdziwe kulinarne pere艂ki. Sprawd藕cie, w jaki spos贸b zrobi膰 wy艣mienit膮 bezglutenow膮 tart臋.

Tarta z warzywami – potrzebne Wam b臋d膮:

Sk艂adniki na ciasto (foremka na tart臋 27 cm)

– 1/2 szklanki oleju,
– 1 i 1/2 szklanki s艂onecznika tartego,
– 2 jajka L,
– 5 艂y偶ek m膮ki ry偶owej,
– s贸l.

Nadzienie :

– 600 g jogurtu greckiego,
– jajka L,
– 1 p臋czek czosnku nied藕wiedziego,
– 1 i 1/2 艂y偶ki pieprzu czerwonego (ca艂ego),
– s贸l.

Dodatki :

– 1 p臋czek szparag贸w zielonych,
– 100 g pomidor贸w koktajlowych,
– ser sa艂atkowy typu feta

Wiosenna tarta krok po kroku:

1. Utrzyj jajka z olejem na puszysty krem. Dodaj tarty s艂onecznik oraz przesian膮 m膮k臋 i migda艂y. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj.

2. Dno foremki wy艂贸偶 papierem do pieczenia. W tym celu odwr贸膰 foremk臋 i odrysuj na papierze okr膮g. Foremk臋 wysmaruj olejem, po艂贸偶 na dno papier i wy艂贸偶 ciasto.

3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175掳C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremk臋 wyci膮gnij i odstaw na 5 minut.

4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek nied藕wiedzi, pieprz czerwony i 1/2 艂y偶eczki soli.

5. Ca艂o艣膰 wylej na ciasto w foremce.

6. Szparagi dok艂adnie umyj. Od艂am zdrewnia艂e ko艅c贸wki. Wy艂贸偶 na tart臋. Pomidory umyj, poprzekrawaj na p贸艂. U艂贸偶 mi臋dzy szparagami.

7. Tart臋 zapiekaj w piekarniku w temp. 175掳C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa mo偶e si臋 lekko wybrzuszy膰. Ale po ostygni臋ciu powinna opa艣膰.

Poleca si臋 spo偶ywa膰 tart臋 nast臋pnego dnia lub po ostudzeniu, posypan膮 serem feta. Smacznego!

Przepis przygotowany przez VOG Polska Sp. z o.o.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Warzywa korzenne – w艂a艣ciwo艣ci oraz przepis na warzywne frytki z tymiankiem i czosnkiem

Warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszka i burak w rolach g艂贸wnych s膮 nieco niedocenion…