Lubicie szparagi? Sezon na nie ju┼╝ wystartowa┼é. To warzywa bardzo po┼╝ywne i zdrowe, a tak┼╝e inspiruj─ůce. Mo┼╝na z nich wyczarowa─ç prawdziwe kulinarne pere┼éki. Sprawd┼║cie, w jaki spos├│b zrobi─ç wy┼Ťmienit─ů bezglutenow─ů tart─Ö.

Tarta z warzywami – potrzebne Wam b─Öd─ů:

Składniki na ciasto (foremka na tartę 27 cm)

– 1/2 szklanki oleju,
– 1 i 1/2 szklanki s┼éonecznika tartego,
– 2 jajka L,
– 5 ┼éy┼╝ek m─ůki ry┼╝owej,
– s├│l.

Nadzienie :

– 600 g jogurtu greckiego,
– jajka L,
– 1 p─Öczek czosnku nied┼║wiedziego,
– 1 i 1/2 ┼éy┼╝ki pieprzu czerwonego (ca┼éego),
– s├│l.

Dodatki :

– 1 p─Öczek szparag├│w zielonych,
– 100 g pomidor├│w koktajlowych,
– ser sa┼éatkowy typu feta

Wiosenna tarta krok po kroku:

1. Utrzyj jajka z olejem na puszysty krem. Dodaj tarty s┼éonecznik oraz przesian─ů m─ůk─Ö i migda┼éy. Ca┼éo┼Ť─ç dok┼éadnie wymieszaj.

2. Dno foremki wy┼é├│┼╝ papierem do pieczenia. W tym celu odwr├│─ç foremk─Ö i odrysuj na papierze okr─ůg. Foremk─Ö wysmaruj olejem, po┼é├│┼╝ na dno papier i wy┼é├│┼╝ ciasto.

3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175┬░C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremk─Ö wyci─ůgnij i odstaw na 5 minut.

4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli.

5. Ca┼éo┼Ť─ç wylej na ciasto w foremce.

6. Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami.

7. Tart─Ö zapiekaj w piekarniku w temp. 175┬░C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa mo┼╝e si─Ö lekko wybrzuszy─ç. Ale po ostygni─Öciu powinna opa┼Ť─ç.

Poleca si─Ö spo┼╝ywa─ç tart─Ö nast─Öpnego dnia lub po ostudzeniu, posypan─ů serem feta. Smacznego!

Przepis przygotowany przez VOG Polska Sp. z o.o.

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Pomys┼é na wegetaria┼äskie ┼Ťniadanie – warzywna frittata z oscypkiem

Przygotowuj─ůc menu bez mi─Ösa, warto pomy┼Ťle─ç o ┼Ťniadaniu. To najwa┼╝niejszy posi┼éek dnia, w…