Hummus to doskona┼éa vege pasta, kt├│rej walory doceniaj─ů nie tylko weganie. Podstawowy przepis mo┼╝na modyfikowa─ç, tworz─ůc np. hummus paprykowy lub pomidorowy, a tak┼╝e dodaj─ůc do niego zio┼éa i przyprawy. Jak je┼Ť─ç hummus, jak wkomponowa─ç go w doskona┼ée i warto┼Ťciowe dania? Zapraszamy na kulinarn─ů podr├│┼╝ w bliskowschodnim klimacie!

Hummus ÔÇô bliskowschodnie wega┼äskie jedzenie

Hummus to g─Östa pasta do smarowania lub dip przygotowywany na bazie ciecierzycy z r├│┼╝nymi dodatkami. Wywodzi si─Ö on z Egiptu i Lewantu. W┼éa┼Ťnie tam, wed┼éug legendy, zosta┼é wymy┼Ťlony przez su┼étana Saladyna. Obecnie jest bardzo popularnym daniem na bliskim Wschodzie oraz w Afryce P├│┼énocnej, gdzie mo┼╝na spotka─ç hummusije ÔÇô knajpki wyspecjalizowane wy┼é─ůcznie w serwowaniu doskona┼éego hummusu.

Najpopularniejszy i zarazem podstawowy wariant hummusu powstaje z ugotowanej i utartej (b─ůd┼║ zblendowanej) ciecierzycy, sezamowej pasty tahini, zmia┼╝d┼╝onego czosnku, oliwy i soku z cytryny. Po┼é─ůczone sk┼éadniki mo┼╝na przyprawi─ç np. natk─ů pietruszki, kminem rzymskim lub zatarem.

Hummus mo┼╝na te┼╝ przygotowa─ç z innych ro┼Ťlin str─ůczkowych np. ugotowanego bobu, a tak┼╝e tworzy─ç liczne warianty smakowe, np. hummus paprykowy, pomidorowy, buraczany lub dyniowy.

Jak podawa─ç i do czego wykorzysta─ç hummus klasyczny, pomidorowy i paprykowy

Cho─ç hummus wywodzi si─Ö z Bliskiego Wschodu, to obecnie jada si─Ö go niemal na ca┼éym ┼Ťwiecie. Ta kremowa, bogata w b┼éonnik, vege pasta zyska┼éa wielu zwolennik├│w zw┼éaszcza w┼Ťr├│d os├│b na dietach wega┼äskich i wegetaria┼äskich, cho─ç fani hummusu znajd─ů si─Ö te┼╝ w┼Ťr├│d zadeklarowanych mi─Öso┼╝erc├│w.

 

Mini kanapeczki z hummusem paprykowym, oliwkami i bazyli─ů na drewnianej desceczce

 

Z czym i jak je┼Ť─ç hummus, by stworzy─ç doskona┼ée po┼é─ůczenia smakowe? Oto kilka podpowiedzi:

  • podaj hummus (najlepiej w kilku smakach) jako dip do pokrojonych w s┼éupki, ┼Ťwie┼╝ych lub grillowanych warzyw (np. marchewki, selera naciowego, papryki) oraz pszennej pity,
  • wykorzystaj hummus jako wega┼äskie mas┼éo do kanapek, kt├│re stworzy baz─Ö dla kolejnych dodatk├│w,
  • posmaruj hummusem ciep┼ée grzanki i u┼é├│┼╝ na nich ulubione warzywa lub tylko listek pietruszki, by stworzy─ç smaczne, ┼Ťniadaniowe tosty,
  • gotowy hummus, nabierany kawa┼ékami puszystej bagietki, to ┼Ťwietny spos├│b na drugie ┼Ťniadanie,
  • posmaruj hummusem li┼Ť─ç sa┼éaty, dodaj ┼Ťwie┼╝e zio┼éa (np. kolendr─Ö lub natk─Ö pietruszki), pokrojonego w s┼éupki og├│rka i pestki granatu, a nast─Öpnie zwi┼ä w rulonik, by stworzy─ç smaczne, ro┼Ťlinne finger foods na przyj─Öcie.

Wszystkie wymienione zastosowania hummusu to doskona┼ée propozycje na szybk─ů przek─ůsk─Ö, warto┼Ťciowe i po┼╝ywne drugie ┼Ťniadanie, lub przystawk─Ö przed wega┼äskim obiadem. Dasz si─Ö skusi─ç?

Poznaj hummus ÔÇô idealny dodatek do da┼ä i przek─ůsek.

Przepisy na wegańskie jedzenie z hummusem

Hummus to nie tylko przek─ůska, mo┼╝na go wykorzysta─ç r├│wnie┼╝ jako sk┼éadnik dania g┼é├│wnego. Przygotowali┼Ťmy dla Ciebie 5 wy┼Ťmienitych przepis├│w na smaczne dania z hummusem. Je┼Ťli akurat nie masz czasu na zrobienie od podstaw domowego hummusu, kup gotowy. Zwykle znajdziesz go na p├│┼éce z produktami wega┼äskimi.

Makaron z humusowym sosem i pomidorkami

Makaron z sosem z hummusu to idealny przepis na obiad dla zabieganych. Wystarczy kilka minut, by przygotowa─ç ten pe┼énowarto┼Ťciowy posi┼éek, kt├│ry trafi w gusta wegan, wegetarian, fleksitarian, os├│b na diecie planetarnej, a nawet mi─Öso┼╝erc├│w.

Makaron z pomidorkami, pieczarkami, bazyli─ů i hummusem klasycznym na czarnym talerzu, dooko┼éa zio┼éa i hummus w miseczce

Przygotuj składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 100 g hummusu klasycznego lub pomidorowego,
  • 2 ┼éy┼╝ki oliwy,
  • ┬╝ szklanki wody z gotowania makaronu,
  • 3 z─ůbki czosnku,
  • gar┼Ť─ç czarnych oliwek lub 100 g malutkich pieczarek,
  • 200 g pomidork├│w koktajlowych.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcj─ů na opakowaniu. Pomidorki i oliwki/pieczarki przekr├│j na p├│┼é. Na wi─Öksz─ů patelni─Ö w┼é├│┼╝ hummus, dodaj oliw─Ö, wod─Ö i przeci┼Ťni─Öty przez prask─Ö czosnek. Wymieszaj dok┼éadnie i dodaj oliwki lub pieczarki oraz pomidorki. Poddu┼Ť przez 2-3 minuty, a nast─Öpnie wsyp makaron i wymieszaj. Podawaj z listkami ┼Ťwie┼╝ej bazylii.

Marynata do mi─Ösa

Ze wzgl─Ödu na dodatek czosnku, soku z cytryny i oliwy, hummus mo┼╝e by─ç doskona┼é─ů samodzieln─ů marynat─ů lub sk┼éadnikiem marynaty do niemal wszystkich rodzaj├│w mi─Ös. Mo┼╝esz wykorzysta─ç klasyczny wariant hummusu lub doda─ç do niego 2 ┼éy┼╝ki miodu gryczanego i spor─ů szczypt─Ö pieprzu cayenne, b─ůd┼║ p┼éatk├│w chilli.

Grillowane szasz┼éyki z cukini─ů i mi─Ösem w marynacie z hummusu paprykowego

Oba warianty humusowej marynaty ┼Ťwietnie sprawdz─ů si─Ö do przygotowania mi─Ösa na grilla, np. ┼╝eberek, kark├│wki, jagni─Öciny, piersi z kurczaka lub pol─Ödwiczek drobiowych. Podawaj je z grillowanymi warzywami: papryk─ů, bak┼éa┼╝anem, cukini─ů oraz pszenn─ů pit─ů podgrzan─ů na grillu lub bardziej klasycznie: z opiekanymi ziemniaczkami z rozmarynem.

Dobrym pomys┼éem s─ů te┼╝ mi─Ösne szasz┼éyki, w kt├│rych kawa┼éeczki marynowanego w hummusie kurczaka przedzielisz zwini─Ötymi plasterkami cukinii. Dla bardziej wyrazistego smaku, zamiast klasycznej pasty, mo┼╝esz wykorzysta─ç hummus paprykowy, kt├│ry nada daniu pikantnej nuty.

Sa┼éatka z kasz─ů bulgur, pieczonymi warzywami i hummusem

Orientalna sa┼éatka z przypieczonymi warzywami to smaczna i syc─ůca propozycja na bliskowschodni lunch lub na przyj─Öcie w orientalnym klimacie. Cho─ç jej przygotowanie jest do┼Ť─ç pracoch┼éonne (szczeg├│lnie je┼Ťli samodzielnie robisz hummus), to efekt jest wart ka┼╝dej minuty sp─Ödzonej w kuchni!

Sałatka z kaszy bulgur i hummusu klasycznego w żółtej miseczce

Przygotuj składniki:

  • 160 g hummusu klasycznego,
  • 140 g kaszy bulgur,
  • 100g suszonych pomidor├│w,
  • 1 zielona papryka (lub ┬Ż zielonej i ┬Ż czerwonej),
  • 1 korze┼ä pietruszki,
  • p├│┼é┼Ťredniego bak┼éa┼╝ana,
  • 1 burak,
  • gar┼Ť─ç czarnych oliwek,
  • 1 ma┼éa cebula,
  • 2 z─ůbki czosnku,
  • 1 ┼éy┼╝eczka s┼éodkiej papryki,
  • ┼éy┼╝eczka soku z cytryny,
  • pieprz, s├│l.Buraka, pietruszk─Ö i papryk─Ö pokr├│j w s┼éupki, a bak┼éa┼╝ana w grube plastry, u┼é├│┼╝ na papierze do pieczenia i skrop oliw─ů.┬á W┼é├│┼╝ je do piekarnika rozgrzanego do 200oC i piecz przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj domowy hummus lub kup gotowy. Kasz─Ö bulgur ugotuj na sypko zgodnie z instrukcj─ů na opakowaniu.

    Suszone pomidory pokr├│j w paseczki. Zblenduj cebul─Ö, czosnek i s┼éodk─ů papryk─Ö, a nast─Öpnie prze┼é├│┼╝ je na patelni─Ö. Dodaj pokrojone pomidory, wsyp ugotowan─ů kasz─Ö i podsma┼╝aj przez ok. 5-7 minut. Pieczone warzywa i oliwki pokr├│j w kostk─Ö, dorzu─ç do kaszy i wymieszaj. Dopraw pieprzem, sol─ů i sokiem z cytryny. Na dno miski wy┼é├│┼╝ hummus, a nast─Öpnie prze┼é├│┼╝ na niego ca┼é─ů zawarto┼Ť─ç patelni. Mo┼╝esz posypa─ç sa┼éatk─Ö ┼Ťwie┼╝─ů kolendr─ů lub innymi ┼Ťwie┼╝ymi zio┼éami. Gotowe!

    ┼üoso┼Ť z pieczonymi ziemniaczkami i sosem z hummusu

    Chyba ka┼╝dy z nas zna pieczonego ┼éososia z czosnkiem, cytryn─ů i koperkiem. Fanom tego dania mo┼╝e przypa┼Ť─ç do gustu nieco bardziej orientalna, ale r├│wnie aromatyczna propozycja: sezamowy ┼éoso┼Ť z humusowym sosem. Spr├│bujesz?

     

    Pieczony ┼éoso┼Ť w sezamie z sio┼éami podany na czarnym talerzu

    Przygotuj składniki:

    • 300 g ┼éososia,
    • 50 g bia┼éego lub czarnego sezamu,
    • 3 ┼éy┼╝ki oliwy lub oleju sezamowego,
    • 100 g hummusu klasycznego,
    • sok z cytryny,
    • odrobina wody.

    ┼üososia pokr├│j na niewielkie kawa┼éki, opr├│sz sol─ů i pieprzem i natrzyj ┼éy┼╝k─ů oleju lub oliwy. Nast─Öpnie u┼é├│┼╝ ryb─Ö w naczyniu ┼╝aroodpornym i obficie posyp sezamem. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. W mi─Ödzyczasie przygotuj sos: hummus po┼é─ůcz z 2 ┼éy┼╝kami oliwy, sokiem z po┼é├│wki cytryny i wod─ů. Upieczon─ů ryb─Ö wyjmij na talerz i polej gotowym sosem. Podawaj z pieczonymi ─çwiartkami ziemniak├│w, grillowanymi pomidorkami cherry i mixem sa┼éat z vinegretem.

     

    Dressing do sałatki w orientalnym stylu

    Ten doskona┼éy dressing nadaje wyrazistego smaku ka┼╝dej sa┼éatce na bazie ┼Ťwie┼╝ych warzyw. Mo┼╝esz te┼╝ wykorzysta─ç go jako marynat─Ö do mi─Ösa ÔÇô wystarczy doda─ç 2 razy wi─Öksz─ů porcj─Ö hummusu.

    Dressing do sa┼éatki z hummusem klasycznym w s┼éoiczku, w tle miska z sa┼éat─ů

    Przygotuj składniki:

    • 50 g hummusu,
    • 1 cytryna,
    • 2 ┼éy┼╝eczki zimnej wody,
    • ┼éy┼╝eczka musztardy Dijon,
    • ┬Ż ┼éy┼╝eczki miodu,
    • ┼éy┼╝eczka oliwy lub oleju sezamowego,
    • 1 z─ůbek czosnku,
    • s├│l i pieprz do smaku.

    Do s┼éoiczka w┼é├│┼╝ hummus, musztard─Ö, mi├│d, oliw─Ö i dolej wod─Ö. Zetrzyj sk├│rk─Ö z cytryny i dodaj j─ů do ca┼éo┼Ťci wraz z 2 ┼éy┼╝eczkami cytrynowego soku i przeci┼Ťni─Ötym przez prask─Ö czosnkiem. Zakr─Ö─ç s┼éoiczek i potrz─ůsaj nim energicznie przez moment. Gotowe!

Dodaj komentarz

Zobacz tak┼╝e

Wega┼äski budy┼ä z musem truskawkowym i granol─ů

Kasza, cho─ç towarzyszy nam g┼é├│wnie w porze obiadowej, r├│wnie smacznie sprawdzi si─Ö jako ba…